Բլոգ

Անվտա՞նգ է արդյոք սուրճ խմելը:

Եկատերինա Կուշնարյովա

Թերապևտ • Սրտաբան

Քոֆեինի օգտակարության և վնասի շուրջ վեճերն ու քննարկումները չեն դադարում արդեն մի քանի տասնյակ տարի:

Սուրճը միշտ եղել է և մնում է քոֆեին պարունակող խմիչքների առաջատարը: Սուրճի եփման մշակույթի զարգացումը, բազմաթիվ սրճարանների առկայությունը, կապինգային միջոցառումները ակտիվորեն նպաստում են սուրճի սպառման աճին:

Արդյո՞ք դա անվտանգ է: Արդյո՞ք պետք է իմանալ սահմանները:

Այս հոդվածում ես կպատմեմ ձեզ որոշ ուսումնասիրությունների և մետա-վերլուծությունների արդյունքների մասին այս թեմայով: Խոստանում եմ, դուք շատ կզարմանաք:

Սկսելու համար, արժե նշել, որ սուրճը բաղկացած է ավելի քան 1000 քիմիական տարրերից: Նրանց կոնցենտրացիան և պարունակությունը պատրաստի սուրճի բաժակում փոփոխվում են՝ կախված հատիկների որակից, տապակման և եփման եղանակից: Եվ շատ հաճախ առողջության վրա ազդեցություն չի ունենում միայն քոֆեինը: Դրանում մենք նույնպես շուտով կհամոզվենք:Սկզբից եկեք քննարկենք սուրճի խմիչքների ազդեցությունը կյանքի տևողության վրա:

Սկզբից եկեք քննարկենք սուրճի խմիչքների ազդեցությունը կյանքի տևողության վրա:

Հսկայական ուսումնասիրությունը, որը տևել է 30 տարի, ցույց է տվել, որ չափավոր սուրճի օգտագործումը (օրական 3-5 բաժին սուրճ) կապ է ունեցել վաղաժամ մահվան ռիսկի նվազման հետ: Այն մարդիկ, ովքեր սուրճի օգտագործումը չէին սահմանափակել, ունեին 15%-ով ավելի ցածր մահվան ռիսկ՝ ցանկացած պատճառից, համեմատած նրանց հետ, ովքեր ընդհանրապես սուրճ չէին օգտագործում:

Հիմա եկեք մանրամասն քննարկենք:

Օնկոլոգիա: Ոչ մի այլ հիվանդությունների խումբ այնքան շատ ասեկոսեների և առասպելների մեջ չի պատվել, որքան օնկոլոգիան: Կարո՞ղ է սուրճը նպաստել քաղցկեղի զարգացմանը: Ահա ձեզ համար հետաքրքիր փաստ:

2018 թ. մարտին Կալիֆոռնիայի դատարանը պարտադրեց բոլոր սուրճի արտադրողներին փաթեթի վրա նշել տեղեկատվություն օնկոլոգիական հիվանդությունների զարգացման ռիսկի մասին՝ հիմնվելով այն փաստի վրա, որ սուրճում հայտնաբերվել է ակրիլամիդ, միացություն, որը, ըստ որոշ տվյալների, կարող է նպաստել օնկոգենեզին (ուռուցքային բջիջների առաջացման գործընթացին): ԲԱՅՑ 2018 թ. հունիսին Կալիֆոռնիայի շրջակա միջավայրի առողջության ռիսկերի գնահատման վարչությունը հերքեց այս որոշումը: Ուսումնասիրելով ավելի քան 1000 ուսումնասիրություն՝ նրանք չգտան համոզիչ տվյալներ, որ սուրճը կապված է քաղցկեղի զարգացման հետ:

Ավելին, կան ուսումնասիրություններ, որոնք ցույց են տվել, որ քոֆեինը կարող է կանխարգելել ուռուցքային բջիջների զարգացումը և տարածումը, ինչպես նաև նվազեցնել որոշ հորմոնների մակարդակը, որոնք կարևոր են քաղցկեղի որոշ տեսակների զարգացման համար:

Այսպիսով, այսօրվա դրությամբ չկա որևէ հիմք պնդելու, որ սուրճի օգտագործումը կարող է առաջացնել օնկոլոգիական հիվանդություններ:

Սիրտ-անոթային հիվանդություններ: Քոֆեինը կենտրոնական նյարդային համակարգի խթանիչ է, ուստի, բացի սպասված աշխուժությունից, զգայուն մարդկանց համար դրա օգտագործումը կարող է ուղեկցվել, օրինակ, սրտխփոցով: Սակայն այս վիճակը, բացի անհանգստությունից, այլ վտանգ չի ներկայացնում:

Իսկ ի՞նչ են ցույց տալիս հետազոտությունները:

Որոշ ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ առանց ֆիլտրի պատրաստված սուրճի (առանց թղթե ֆիլտրների) օգտագործումը կապված է խոլեստերինի մակարդակի բարձրացման հետ:

Բայց միևնույն ժամանակ, 88 հազար կնոջ մասնակցությամբ անցկացված ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ օրական 4 կամ ավելի բաժին սուրճի օգտագործումը կապված է կաթվածի ռիսկի նվազման հետ՝ մինչև 20%՝ համեմատած նրանց հետ, ովքեր ընդհանրապես չէին օգտագործում սուրճ: Հիշո՞ւմ եք, ես ասացի, որ ոչ միշտ է քոֆեինը պատասխանատու մեր առողջության վրա ազդեցության համար: Այդպես, երբ նույն հետազոտությունում ուսումնասիրեցին այլ քոֆեին պարունակող խմիչքները (թեյ, գազավորված խմիչքներ քոֆեինով), դրանց ազդեցությունը կաթվածի ռիսկի փոփոխության վրա չհայտնաբերվեց:

Իսկ խոշոր մետա-վերլուծությունը (որը ներառում էր ինչպես կանայք, այնպես էլ տղամարդիկ) ցույց տվեց, որ օրական 3-5 բաժին սուրճի օգտագործումը կապված է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկի 15%-ով նվազման հետ:

Շաքարային դիաբետ:Հետաքրքիր օրինաչափություն: Մեկ այլ խոշոր մետա-վերլուծությունը ցույց է տվել սուրճի սպառման ավելացման և 2-րդ տիպի շաքարային դիաբետի զարգացման ռիսկի նվազման կապը: Այսպես, 1 բաժին սուրճի օգտագործման դեպքում ռիսկը նվազում է 8%-ով, իսկ 6 բաժին օգտագործման դեպքում՝ 33%-ով: Տպավորիչ է, այնպես չէ՞: Միայն մի՛ մոռացեք սուրճը խմել առանց շաքարի՝ էֆեկտը պահպանելու համար:

Վերջում՝ ամենաարդիականը մեր օրերում: Ապացուցված է, որ յուրաքանչյուր հավելյալ բաժին սուրճը կապված է դեպրեսիայի ռիսկի նվազման հետ՝ 8%-ով:

Ուրախացրեք ձեզ ձեր սիրելի սուրճով՝ ի բարօրություն առողջության: Եթե, իհարկե, այն լավ եք տանում։

Skip to content